Cărări de timp printre ape


Cărări de timp printre ape

          Aceasta este Veneția – cărări de timp printre ape... Un oraș care te cheamă șoptindu-ți povești romantice sau cumplite trădări, te ademenește cu trecutul tumultos al  secolelor de existență sau cu renascentismul venețian al cărui debut a fost consacrat picturii lui Giovanni Bellini.
Poți alege să cunoști orașul plimbându-te pe canale în ”vaporetto” – vaporașul aglomerat care străbate Veneția pe tresee prestabilite prin hărți pe care le găsești la toate punctele de vânzare a biletelor din apropierea stațiilor - sau la pas. Orice ai alege trebuie să știi că vei avea parte de o experiență unică. De pe apă, vei avea o priveliște concentrată asupra unor clădiri somptuoase și trainice care se oglindesc în apă – aproape o sută de palate care au fațada principală și poarta de intrare direct de pe Canalul Grande – sau pe ”rii” ( pluralul de la ”rio”), care sunt micile ”străduțe” de ape din inima orașului, pe care poți alege să te plimbi cu gondola, un taxi romantic pentru îndrăgostiți. Așa vei cunoaște sufletul unui oraș care nu doarme niciodată, vei avea bucuria călătoriei în trecutul lui, printre ziduri care și-au păstrat structura chiar dacă și-au estompat culoarea, cu aceleași obloane de lemn cu vopseaua scorojită de umiditate și închizătorile încărcate de patina vechimii lor.
Dacă te plimbi la pas o poți face liber, fără trasee și obiective prestabilite, cunoscând Veneția într-un mod propriu și personalizându-ți astfel întreaga percepție. Vei întâlni mulți turiști în peregrinările tale, unii poate chiar te vor agasa cu prezența lor exuberantă, alții vor trece pe lângă tine ascultând concentrați bătaia inimii orașului, șoptind apoi impresiile și emoțiile companionilor lor ca un murmur...
Condiția esențială a reușitei istorice a acestui impresionant oraș este comerțul. Este prezent și azi la fiecare pas, dar nu într-un mod agresiv ci mai degrabă într-o formă destinsă și relaxantă, care nu te obligă dar nici nu te lasă indiferent. Te cheamă să probezi și tu o mască venețiană, dar nu ca să îți ascunzi chipul ci ca să îți desconspiri sufletul!
Vei fi schimbat după această experiență, căci nu mai poți fi la fel după ce ai cunoscut Veneția! Ai luat ceva de la ea și ai lăsat și tu o bucățică din sufletul tău acolo, ca să ai motiv să te reîntorci... pe cărările de timp printre ape...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu