Flori și anotimpuri


 Flori și anotimpuri


Fiecare anotimp își are propriile flori. Ele sunt un fel de ”act de identitate” la care cea mai relevanta secvență numerică este reprezentată de  luna lor de naștere.
Iarna - cu flori de gheață; nu au parfum dar au simetrie matematică și estetică. Înfloresc în apropierea noastră pe ferestre,  ca nu cumva să le ratăm prezența și să trecem nepăsători pe lângă frumusețea lor rece. Dacă totuși le pierdem momentul înfloririi, ne așteaptă altele atârnate de acele de brad, sclipind magic în razele soarelui. Cred că sunt singurele flori de care ne despărțim fără prea multe regrete.
Primăvara – cu flori fragile, care răsar timide. Întâi ghioceii, mesageri ai soarelui, vrednici negociatori sunt cei care domolesc supărarea iernii ce se pregătește să plece și o prezintă discret pe marea doamnă a naturii. Lalele, cu palmele roșii  se deschiz în zori ca să adune rouă; freziile ce ne parfumează sufletul cu o aromă pudrată de amintiri și iarba care răsare și ne inspiră cu senzația de proaspăt și nou... Primăvara e o nebunie de culoare, miros și cântec!
Vara – florile ei sunt robuste și viu colorate, asta ca să ne dovedească că nu este cu nimic mai prejos față  sora ei mai mică – primăvara. Unele dintre ele - crinii și tuberozele - au în completarea regalității lor un parfum pătrunzător, dulce și ademenitor. Altele – gladiolele și begoniile – ne învață lecția culorilor. Vara este astfel o petrecere aristocrată, plină de eleganță, culoare și parfum misterios.
Toamna – se străduiește să ne capteze atenția, să ne farmece nu doar cu bogăția ei dar mai ales prin culoare și miresme: crizantemele ne liniștesc diminețile și trandafirii ne pregătesc visele pentru noapte. Florile toamnei sunt luptătoare; ele trebuie să reușească să  iasă în evidență  printre atâtea roade bogate care te ademenesc în livezi și grădini. Apoi trebuie să susțină ultimul recital de culoare și parfum înainte de venirea iernii, ca să ne inspire și să ne fie amintire. Ea are obligația morală să nu ne abandoneze pustiului iernii fără rezervele potrivite de poezie. Și ca la orice mare prezentare de modă, ultima care defilează este cea mai reușită creație a designerului!
Nu toate grădinile sunt pline de flori, dar fiecare grădinar are șansa de a face în sufletul său un colțișor de rai.
”Gradina” este cea mai mare putere a mea!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu